Golfbollens Historia

Golfen började spelas i Skottland. Det första dokumenterade datumet är från 1550. John Daly som var en skotte, sägs ha spelat golf med golfklubbor och golfbollar av trä. Så de första golfbollarna var alltså gjorda av trä.På bild till höger en tidig version av en golfboll gjord av guttaperka och en vit modern golfboll

År 1618 var det dags för en ny typ av golfbollar. Denna gång var det golfbollar av hårt packade gåsfjädrar i djurhud från hästar och eller kor. När man tryckte in fjädrarna i skinnet var gåsfjädrarna blöta. När golfbollen sedan torkade svällde fjädrarna och man fick en hård boll. När allt detta var gjort målade man golfbollen, för att den skulle bli snyggare. Man satte även ett märke eller namn på den, för att den skulle vara lätt att känna igen. På grund av dyrt material och tidsåtgången att tillverka bollen, blev priset skyhögt, och i vissa fall till och med högre pris än golfklubborna. Det fanns flera kända golfbollsmakare (ex. Andrew Dickson och Henry Mills)

År 1848 kom guttaperkabollen. Det var en golfboll gjord i gummi, vilket gjorde att man enkelt kunde värma den och sedan forma den rund. Detta gjorde golfbollarna mycket billigare. Dock så var de första guttaperkabollarna helt runda och släta, vilket gjorde att de inte gick alls långt. Inte ens lika långt som fjäderbollarna gjorde. Det var Rev Adam Paterson från St. Andrews som började att tillverka dessa golfbollar av gummi från guttaperkaträdet (som finns i världens tropiska delar). Den mest kände bolltillverkaren av guttaperkabollar var Allan Robertsson. Han var en mycket bra guttaperkaboll-makare. Han gjorde bollar genom att linda gummit i strängar (som ett garnnystan), och sedan värmde han upp nystanet och formade det till en rund golfboll

År 1880 tog golfbollstillverkningen verkligen fart på grund av två orsaker. Dels att golfbollen fick mönster, små ingropningar, som idag kallas dimples. Det andra var att man började göra golfbollar i formar, vilket gjorde att handarbetet helt försvann, och golfbollarna blev likadana varje gång. Därmed fick de samma egenskaper. Mest kända mönster var ”the Bramble” som gjorde att bollen fick bästa flygförmåga. Dunlop var det företag som var störst på den tiden (tack vare detta nya sätt att använda guttaperkabollarna i formar).

År 1898 började man att använde två olika gummimaterial. Detta gjorde att bollen flög längre, och detta kan liknas vid dagens teknologi, när man använder flera kärnor. Hårdare i mitten och hårdare på ytan.

I början på 1900-talet började man experimentera med golfbollar. Detta gjorde att man införde dimples, och detta minimerade luftmotståndet och maximerade lyftet. Nu började golfbollarna att flyga riktigt långt, och det är dessa golfbollar som man kan jämföra med dagens golfbollar. Reglerna för en golfboll har justerats tre gånger – 1921, 1931 och 1990. Det som justerats är: Hur stor golfbollen får vara, vilka material som får användas och även hur många dimples som får användas. Det är svårt att hitta en guttaperkaboll idag. Så om du vill ha får du vara beredd att betala flera tusentals kronor. Idag så experimenteras det otroligt mycket med olika mönster, kärnor, material, för att få golfbollar att flyga längre och spinna mer. Framförallt också för att få golfbollar att ”samarbeta” bättre med golfklubbor och då framförallt drivers (för att golfbollen även ska gå rakt) Den golfboll som är populärast idag och sägs ha bäst egenskaper är Titleist Pro V1. En modern golfboll måste vara rund och får max väga 45,93 gram. Måste ha en diameter på minst 42,67 mm. Bollen får ha vilken färg som helst, men är vanligtvis vit.